Tiedote 4.11.2024
Lenin-museon sulkeminen sai aikaan yleisöryntäyksen
Lenin-museo sulki ovensa lopullisesti eilen sunnuntaina 3. marraskuuta. Moni halusi käydä museossa, kun se oli vielä mahdollista. Viikonloppuna ovelle muodostui jonoja, ja päättäjäisviikonlopun kävijämääräksi kertyi lopulta 1200 museovierasta. Kiinnostus alkoi kasvaa museon sulkemisuutisten myötä ja kesästä tuli ennätyksellisen vilkas. Lenin-museon viimeisen toimintavuoden kokonaiskävijämäärä nousi lopulta 22 216 museovieraaseen, kun edellisvuonna jäätiin 12 213 kävijään.
Suurempien kävijälukujen löytämiseksi pitäisi seurata Lenin-museon historiaa aina neuvostoajoille asti. Kaikkien aikojen kävijäennätyksensä museo teki vuonna 1986, jolloin ovi kävi 27 000 kertaa. Silloisista museovieraista tosin 20 400 oli neuvostoliittolaisia ryhmämatkailijoita. Neuvostoliiton valtiollinen matkatoimisto Inturist laati matkaohjelmat, joiden pakollisiin kohteisiin Lenin-museo tapasi sisältyä. Oma-aloitteisesti saapuvia suomalaisia museovieraita oli silloin huomattavasti vähemmän kuin 2000-luvulla. Neuvostoliittolaiset ryhmämatkailijat muodostivat 1980-luvulla noin neljä viidesosaa asiakkaista.
Tällä viikolla alkavat näyttelyiden purkutyöt ja pintaremontti. Museoesineet pakataan ja siirretään kokoelmatiloihin. Kokoelma säilyy myös tulevaisuudessa, vaikka Lenin-museon toiminta jääkin nyt museohistorian lehdille. Näyttelyrakenteita hävitetään ja rekvisiittaa kierrätetään. Esimerkiksi paljon huomiota herättänyt kuvauspisteen moottoripyörä lähtee uudelle omistajalleen.
Idänsuhteiden museo Noottia on valmisteltu jo parin vuoden ajan ja museon pystyttäminen alkaa pintaremontin valmistuessa. Uusi museo käsittelee Suomen suhteita itänaapuriin aina vuoden 1917 itsenäistymisestä Nato-aikaan saakka. Tuleva museo taustoittaa elämyksellisellä tavalla Suomen ainutlaatuista asemaa karhun kainalossa ja kertoo, kuinka idänsuhteiden dramaattiset käänteet ovat vaikuttaneet tavallisten ihmisten elämään. Nootti avautuu yleisölle lauantaina 15.2.2025.
Lisätiedot ja haastattelut:
Museonjohtaja Kalle Kallio
puh. 040 716 7520
kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi
Lehdistökuvia:
Museo pullisteli viimeisenä viikonloppuna kävijöitä, näyttelyssä oli paikoin jopa ruuhkaa.
Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Viimeisen viikon ajan kävijöillä oli mahdollisuus kirjata muistojaan näyttelyssä esillä olleeseen muistokirjaan. Monet käyttivätkin tilaisuutta hyväkseen ja kirjoittivat terveisensä.
Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Museossa 2016 avattuun näyttelyyn tilattu pienoismalli Stalinin ajan vankileireistä siirtyy myös uuteen näyttelyyn. Gulag koitui monen Neuvostoliittoon siirtyneen suomalaisen kohtaloksi.
Kuva: Eino Ansio.
Tampereen ammattiopisto Tredun opiskelijoita tutustumassa Putinin Venäjästä kertovaan näyttelyosioon Uusi vuosituhat. Autoritääristä kehitystä käsitellyt osio avattiin museossa tammikuussa 2023.
Kuva: Eino Ansio.
Vuonna 2016 avattu näyttely kertoi myös arkielämästä Neuvostoliitossa. Tallinnalaista olohuonetta kuvaavassa näyttelyn kohdassa oli viimeisen viikon aikana muistokirja, johon kävijöiden toivottiin jättävän tervehdyksensä.
Kuva: Eino Ansio.
Näyttelyn kuvauspiste moottoripyörineen oli yksi museon tunnetuimpia kohtia.
Kuva: Eino Ansio.