Verkkomateriaali

Neuvostomatkailufilmi

Museon vapaaehtoiset haastattelivat Neuvostoliitossa aikoinaan matkailleita ihmisiä. He myös koostivat aineistosta 25 minuutin lyhytelokuvan. Filmin ensiesitys oli Lenin-museolla 28.3.2019.

”Iho on ohut”

Lausuntaesitys Mustan nauhan päivänä 23.8.2018. Vapaaehtoisten Museosakin jäsenten valmistama esitys totalitarismin uhrien muistopäivänä. Stalinismin ja natsismin uhrien muistopäivää vietetään natsi-Saksan ja Neuvostoliiton 23.8.1939 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen vuosipäivänä.

Tiesitkö?

 • Museosta löydät mm. Leninin kipsisen kuolinnaamion ja voit seisoa sentilleen samassa paikassa, jossa Neuvostoliitto sai alkunsa.
 • Stalinin kerrotaan olleen ensitapaamisellaan Tampereella joulukuussa 1905 pettynyt suurmies Leninin 165 cm pituuteen.
 • Pian Leninin kuoleman jälkeen, vuonna 1924, perustettiin aivoinstituutti. Sen ensimmäinen tehtävä oli luonnollisesti tutkia Leninin aivoja. Aivot kuitenkin katosivat hetkeksi 30-luvun alussa. Aivoinstituutissa työskennellyt saksalainen professori varasti ne ja vei Saksaan. Hän käytti niitä omissa tutkimuksissaan ja luennoissaan. Tutkimus sai äkkilopun, kun hän erehtyi vertailemaan niitä mm. prostituoidun aivoihin ja aivot palautettiin nopeasti Neuvostoliittoon.
 • Stalinin maaliskuussa 1953 tapahtuneen kuoleman jälkeen, heti tiedon saavuttua, järjestettiin Lenin-museo suruasuun ja kahtena ensimmäisenä päivänä vietettiin hänelle omistettu muistotilaisuus.
 • Tapio Tapiovaara suunnitteli museolle oman rintamerkin ja Lenin-muistolaatan. Pronssinen reliefi kiinnitettiin Tampereen työväentalon ulkoseinään huhtikuussa 1965. Leninin kuvan lisäksi laatassa on suomeksi ja venäjäksi teksti: ”V.I. Lenin on ilmaissut tässä talossa v.1905 ja 1906 pidetyissä historiallisissa kokouksissa myötämielisyytensä kansamme itsenäisyystahtoa kohtaan.”
 • Vuonna 1964 presidentti Kekkonen poikkesi käymään museossa. Kekkonen pyysi esillä ollutta alkuperäistä Leninin kävelykeppiä museon kokoelmista antaakseen sen Neuvostoliiton vierailullaan syntymäpäivälahjaksi Nikita Hruštšoville. Tämän vuoksi museossa oleva keppi on kopio.

81

 • Vuonna 1976 Lenin-museo täytti 30 vuotta. Tuolloin kolme kiellettyyn äärioikeistolaiseen järjestöön kuulunutta miestä suunnitteli Lenin-museon räjäyttämistä. Jälkeenpäin miehet kertoivat matkustaneensa Tampereelle omatekoinen pommi ja kaksi kanisteria bensiiniä mukanaan. Kun museoon ei päässytkään helposti, miehet tyytyivät töhrimään Leninin muistolaatan punaisella maalilla.
 • Vuonna 1985 Neuvostoliitossa julkaistiin postimerkki, jonka kuva-aiheena oli Tampereen Lenin-museo.
 • Neuvostoliiton hajottua (1991) Venäjällä käynnistyi keskustelu palsamoidun Leninin ruumiin kohtalosta. Osa venäläisistä vaatii ruumiin hautaamista, mutta myös toisenlaisia ehdotuksia on esitetty. Vuonna 1992 duumassa käsiteltiin ehdotusta, jonka mukaan Leninin ruumis voitaisiin laittaa maailmankiertueelle keräämään 2 miljardia dollaria maan vähäosaisille.
 • Vuonna 1993 uutistoimisto Reutersin kautta ympäri maailmaa levisi uutinen Leninin ruumiin siirtämisestä Tampereen museoon. Uutisankka syntyi, kun silloisen museonjohtaja Aimo Minkkisen vitsi otettiin tosissaan.
 • Vuonna 1996 Maailman ainoa Lenin-museo täytti 50 vuotta ja tapaus sai julkisuutta ympäri maailmaa. Vähän ennen juhlia varastettiin työväentalon seinästä Lenin-muistolaatta. Reliefi löytyi melkein puoli vuotta myöhemmin vahingoittuneena: Leninin päähän oli ammuttu kaksi luotia.