Tapahtumat

Toveripäivä 1.11.2019

Marraskuun ensimmäisenä päivänä museokorttilaiset voivat tuoda mukanaan maksutta toisenkin kävijän museoon. Etu on voimassa koko päivän eli kello 11-17.

Toveripäivänä on myös suurlakkovuonna 1905 luetun Punaisen julistuksen vuosipäivä. Tampereella pidetyssä lakkokokouksessa vaadittiin yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta, sananvapautta, kokoontumisen vapautta sekä venäläistämispolitiikan lopettamista Suomessa. Koko Venäjän valtakuntaa ravistelleet lakot ja mielenosoitukset olivat niin isot, että tsaari Nikolai II:n oli myönnyttävä uudistuksiin. Suomeen perustettiin eduskuntalaitos ja äänioikeus ulottui kerralla lähes kaikkiin täysi-ikäisiin kansalaisiin. Tunne joukkovoiman vaikuttavuudesta innosti ihmisiä liikkeelle lakon jälkeenkin: perustettiin runsain mitoin työväenyhdistyksiä sekä ammattiosastoja ja olemassaolleet saivat viljalti uusia jäseniä. Ajatus kansalaisuudesta ja tasa-arvosta alkoi elää ihmisten mielessä.

 

2020

 

8.3. Kansainvälinen naistenpäivä

Naistenpäivä oli Neuvostoliitossa iso valtakunnallinen juhlapäivä ruusuineen, suklaineen, kuohujuomineen ja juhlallisuuksineen. Lenin-museossa naistenpäivää vietetään pienimuotoisemmin, mutta kiinnostavaa ohjelmaa on silti luvassa, tarkemmat tiedot tulossa myöhemmin.

12.4. Yuri’s night

Juri Gagarin ampaisi ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen 12.4.1961. Gagarinin avaruuslennon vuosipäivänä ympäri maailmaa juhlitaan avaruusteemalla. Lenin-museo on ollut mukana näissä hippaloissa vuodesta 2015 lähtien. Luvassa on hilpeää avaruusteemaista ohjelmaa myös vuonna 2020, ohjelma tarkentuu myöhemmin!

 

18.5. Kansainvälinen museopäivä

Kansainvälistä museopäivää vietetään myös Lenin-museolla! Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

 

23.8. Mustan nauhan päivä

Elokuun 23. päivänä 1939 natsi-Saksan ulkoministeri Ribbentropp ja Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov allekirjoittivat maiden välisen hyökkäämättömyyssopimuksen. Kahden totalitaristisen maan yhteenliittymän vuosipäivänä Euroopassa muistetaan totalitarismin uhreja, niin natsismin kuin stalinismin uhreja.

Lenin-museossa muistopäivää on vietetty vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2018 museon vapaaehtoiset esittivät Iho on ohut -lausuntaesityksen, jonka taltioinnin pääsee katsomaan täältä:

Iho on ohut, esitys Lenin-museossa 23.8.2018, kesto 8.46 min

2020 Mustan nauhan päivän ohjelma tarkentuu myöhemmin.

 

Tampereen päivä syys-lokakuun vaihteessa

Tampereen kaupunki perustettiin 1.10. Lenin-museossa on Tampereen päivänä perinteisesti ohjelmaa, vuoden 2020 ohjelma tarkentuu myöhemmin.