Näyttely

Uusi Lenin-museo

Lenin-museon uusi näyttely kertoo Suomen idänsuhteiden historiasta ja Neuvostoliiton noususta ja tuhosta elämyksellisellä ja koskettavalla tavalla. Uusi Lenin-museo on yhtä aikaa vakava ja viihdyttävä. Neuvostovitsien jukebox naurattaa kaikkia, Leninin ja Stalinin näköisnuket hätkähdyttävät, Stalinin kauden vankileiripienoismalli pysäyttää, eikä museo unohda myöskään toisinajattelijoiden kohtaloa ennen ja nyt. Uusi Lenin-museo on elämys, joka itkettää ja naurattaa hyvän teatteriesityksen tavoin.

uusiLenin_OP4_6461

Museo vie kävijän halki 1900-luvun poliittisten ja yhteiskunnallisten myllerrysten. Vuosisadan alkuaikoihin kävijä voi tutustua kuuntelemalla suurlakon ääniä, nähdä ensimmäisen maailmansodan aikaisia muistoesineitä, jotka on hankittu Venäjältä näyttelyä varten sekä pöydän jonka äärellä Lenin kirjoitti vallankumousvuonna 1917 teostaan Valtio ja vallankumous.

Kahden uuden valtion, itsenäisen Suomen ja Neuvostoliiton alkuvuosilta uudessa näyttelyssä on runsaasti nähtävää. Valkoinen Suomi vangitsi kommunisteja maanpetoksesta syytettyinä ja Stalinin ajan kauhut Neuvostoliitossa näyttäytyvät näyttelyä varten tehdyssä vankileiripienoismallissa.

Vankileiripienoismalli uudessa neuvostokriittisessä näyttelyssä

Talvi- ja jatkosodan vuosilta on kuvia ja esineitä, jotka kuvaavat sotaa rivimiesten näkökulmasta: mukana on niin Suomen armeijan Suomi-konepistooli ja lumipuku, kuin sotavangin reppu ja tuluskukkarokin, sekä aito desanttiradio!

Sodan jälkeen Suomi liukui Neuvostoliiton kainaloon. Vuonna 1948 solmittu YYA-sopimus eli ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä johti uuteen vaiheeseen maiden välillä.

Museossa voi tutustua myös neuvostokansalaisten arkeen astelemalla 1960-luvun olohuoneeseen. Istu keinonahkanojatuoliin, katsele neukkutelevision ohjelmia, lue lehtiä ja kurkista lipaston laatikoihin ja näe miten neuvostoarkea elettiin.

uusilenin4_OP4_6522

Testaa tietosi Neuvostoliitosta huikeassa visassa, jonka löydät neuvostomatkalaukusta!

Kävijät voivat myös kurkistaa neuvostoliittolaisen puoluevirkailijan asuntoon sekä tutkailla neuvostokodille tyypillisiä esineitä ja tuotepakkauksia. Esillä on myös ainutlaatuista kuva- ja videomateriaalia 1970- ja 1980-lukujen neuvostoarjesta ja -juhlasta. Lisäksi uudistetussa näyttelyssä pääsee kuuntelemaan neuvostoliittolaista musiikkia eri vuosikymmeniltä ja kokeilemaan Tetris-tietokonepelin varhaista versiota vuodelta 1984.

Muista myös ottaa unohtumattomat matkamuistokuvat neuvostoliittolaisen Dnepr-moottoripyörän selässä! Kuvaan mahtuu myösivuvaunussa matkaava Lenin sekä vieressä seisova Stalin. Näköisnuket ja ikkunoiden maisema Moskovasta takaavat ikimuistoiset puitteet kuvillesi!

Tervetuloa uuteen ja erilaiseen Lenin-museoon 17.6.2016 alkaen!

Tule ja koe uusi ja erilainen Lenin-museo!

 

 

uusiLeninmuseo_Olli-Pekka_Latvala_web

pol_maatuska_OP4_6525

"Leninin ja työläiset liitti yhteen 1905 vallankumouksen ruudinsavu"