Ajankohtaista

Kosmoksen komein kortti -pienoisnäyttely Postimuseossa 2.11.-12.12.2021

Pienoisnäyttely esittelee avaruusaiheisen postikortin suunnittelukilpailuun lähetetyt ehdotukset ja pienesineitä Lenin-museon kokoelmista.

Postimuseo ja Lenin-museo järjestivät Juri Gagarinin avaruuslennon ja Gagarinin Tampereella vierailun 60-vuotismuiston kunniaksi kaikille avoimen avaruusaiheisen postikorttikilpailun ”Kosmoksen komein kortti” 20.1.–31.3.2021. Kilpailu juhlisti myös suomalaisen postikortin 150-vuotista historiaa.

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi myös 60 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta. Neuvostoliittolainen Juri Gagarin oli ensimmäinen ihminen avaruudessa. Hän vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961. Tällöin Gagarin kävi myös Lenin-museolla, joka täytti tänä vuonna 75 vuotta.

Kilpailuun lähetettiin yli 130 työtä, joista palkittiin kolme parasta. Voittajat olivat Mikael Asikainen, Emmi Karjalainen ja Jasmin Ben-Dor. Kunniamaininnan saivat Elsa Vesala, Jesse Kontoniemi, Tuomas Koivisto ja Esa-Pekka Niemi.

Lisätietoa näyttelystä Postimuseon sivuilla

Putoava punatähti: näyttelyn erikoisteemana Neuvostoliiton hajoaminen
11.5.2021 –

Teemaosio kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta ja siihen on koottu kuvia ja tunnelmia 30 vuoden takaisista tapahtumista. Osio on esillä vuoden 2022 kevääseen saakka.

Näyttelysali, kuva-ja tekstitauluja riippumassa tilan katosta

Uutiskuvia Neuvostoliitosta

Nähtävillä on niin uutiskuvia kuin pilapiirroksiakin. Uutiskuvat kertovat aikakauden historiallisista tapahtumista 1980-luvun lopulta ja 1990-luvun alusta: neuvostoarjen viimeisistä vuosista, kansallisuuskiistojen noususta Vuoristo-Karabahissa, Baltian maiden itsenäistymisestä sekä elokuun 1991 vallankaappausyrityksestä. Gennadi Janajevin johtama operaatio toi tankit Moskovan kaduille, mutta myös ihmiset osoittamaan mieltään.

Kuvia hajoamisen vaikutuksesta Suomeen

Kuvat valottavat myös Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksia Suomessa. Idänvientiin erikoistuneet yritykset olivat vaikeuksissa, Suomi sukelsi lamaan ja Esko Ahon ja Iiro Viinasen luotsaamaa hallitusta arvosteltiin kovasta leikkauspolitiikasta.

Pilapiirroksia Krokodil-lehdestä

Näyttelyn pilapiirrokset ovat neuvostoliittolaisesta satiirilehti Krokodilista 1980–1990-lukujen taitteesta. Yhteiskunnan myllerrystä ihmeteltiin monelta kantilta: piirroksissa nähdään esimerkiksi Leninin patsas seilaamassa aavalle ulapalle sekä nälkäisiä kansalaisia ryöstämässä makkaramuseon paperimassasta tehtyjä näyttelyesineitä.

Minun Neuvostoliittoni -haastattelut

Kuvien lisäksi osiossa on nähtävillä kolme haastattelua. Minun Neuvostoliittoni -haastattelut kertovat Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksista tavallisten ihmisten elämään. Omista kokemuksistaan kertovat kaksi Neuvostoliitossa syntynyttä sekä yksi maassa työskennellyt henkilö.

Kosmoksen komein kortti -kilpailun tulokset

Postimuseo ja Lenin-museo järjestivät Juri Gagarinin avaruuslennon ja Gagarinin Tampereella vierailun 60-vuotismuiston kunniaksi kaikille avoimen avaruusaiheisen postikorttikilpailun ”Kosmoksen komein kortti” 20.1.–31.3.2021. Kilpailu juhlisti myös suomalaisen postikortin 150-vuotista historiaa.

Kilpailussa palkittiin kolme parasta Museokortilla, jolla pääsee maksuttomalle kulttuurimatkalle yli 300 suomalaiseen museoon. Voittajatyöt myös painetaan postikorteiksi, ja niistä otetaan kappaleet museoiden kokoelmiin. Lisäksi voittajat saivat tuotepalkintoja Lenin-museon ja Postimuseon museokauppojen valikoimista.

Palkintojenjakotilaisuus lähetettiin yhteistyökumppani Moron kanavalla. Katso tallenne:

https://www.aamulehti.fi/moro/art-2000007905225.html

 

Museokortilla palkittiin voittajat Mikael Asikainen, Emmi Karjalainen ja Jasmin Ben-Dor:

Korttikisan palkittu teos, tekijä Mikael AsikainenMikael Asikainen

 

Korttikisan palkittu teos, tekijä Emmi KarjalainenEmmi Karjalainen

 

Korttikisan palkittu teos, tekijä Jasmin Ben-Dor.Jasmin Ben-Dor

 

Kunniamaininnan saivat Elsa Vesala, Jesse Kontoniemi, Tuomas Koivisto ja Esa-Pekka Niemi.

125_elsa_vesala

Elsa Vesala

 

109_jesse_kontoniemiJesse Kontoniemi

 

75_Tuomas_KoivistoTuomas Koivisto

 

114_esa-pekka_niemiEsa-Pekka Niemi

Raati valitsi voittajat

Kilpailun raadin muodostivat Lenin-museon edustaja museonjohtaja Ulla Rohunen, Postimuseon edustaja museolehtori Olli Nordling, Aamulehden Moro-liitteen tuottaja Jari Mylläri, Suomen postikorttiyhdistys Apollosta Erkki Tuominen sekä muusikko Heikki Salo, jonka kappale Lapsuuden sankarille kertoo Juri Gagarinin avaruuslennosta.

Kilpailu juhlisti useita merkkivuosia

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 60 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta. Neuvostoliittolainen Juri Gagarin oli ensimmäinen ihminen avaruudessa. Hän vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961. Tällöin Gagarin kävi myös Lenin-museolla, joka täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 75 vuotta. Vuonna 2021 tulee myös kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisten suomalaisten postikorttien julkaisusta. Kosmoksen komein kortti -kilpailulla juhlistetaan näitä merkkivuosia, ja kutsutaan kaikki osallistumaan avaruuslennon juhlavuoteen ja kartuttamaan museoiden kokoelmia.

 

Avaruuslennon vuosipäivä

Ihminen kävi avaruudessa ensimmäisen kerran 60 vuotta sitten: neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin ammuttiin maan kiertoradalle huhtikuun 12. päivänä 1961. Gagarin teki avaruuslentonsa jälkeen maailmankiertueen maan pinnalla ja vieraili kesällä 1961 myös Suomessa ja Tampereella. Tampereella Gagarin tervehti kaupunkilaisia muun muassa Keskustorilla sekä vieraili Lenin-museossa. Gagarinin museokäynnistä muistona on valokuvia sekä hänen vieraskirjaan jättämänsä tervehdys.

 


 

Nayttelykalenteri_2021_Lenin_kansi2021 näyttelykalenteri

Vuoden 2021 näyttelykalenteri-esitteemme sähköisessä muodossa: kesän yleisöopastukset, tietoa museon varaamisesta yksityistilaisuuksiin ja perustiedot museosta näppärässä paketissa

 

Selaa esitettä sähköisessä muodossa tästä

 

 

 


 

Lenin-museota käsittelevä kirja

Lenin-museosta kertova kirja on saatavilla museokaupastamme. Kirja vie unohtumattomalle matkalle neuvostoaikaan. Vuonna 1946 perustetulla museolla on värikäs menneisyys idänsuhteiden näyttämönä ja Neuvostoliiton alkukotina, jossa Lenin ja Stalin kohtasivat toisensa jouluna 1905.

Kirja taustoittaa museon tarinan Suomen ja Neuvostoliiton yhteisestä tarinasta suuriruhtinaskunnan päivistä keisarillisen Venäjän alaisuudessa aina nykyaikaan saakka historian kipupisteitä unohtamatta.

Upea kuvitus pohjautuu museon omiin kokoelmiin – ainutlaatuiset neuvostohistoriaan liittyvät esineet ja kuvat täydentävät elämystä.

Poikkea kaupassamme, uutuuskirjan saat omaksesi edulliseen 24 euron hintaan! Museokauppaan