Vuoden museo -finalisti

Lenin-museo on valittu neljän finalistin joukkoon Vuoden museo -kilpailussa. Kesällä 2016 täysin uudistunut museo on ollut yleisö- ja arvostelumenestys. Pieni museo ylitti kävijätavoitteensa ja uudesta näyttelystä on kerrottu laajasti niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä mediassa.

Lenin-museo painotti Vuoden museo -hakemuksessaan rohkeaa uudistumistaan. Vuonna 2014 Lenin-museo ja Työväenmuseo Werstas yhdistyivät hallinnollisesti ja pari vuotta myöhemmin Lenin-museo voitiin avata yleisölle mittavan peruskorjauksen ja näyttelysuunnittelun jälkeen. Vuonna 1946 perustettu museo keskittyi viime vuosiin saakka Leninin elämään ja henkilöön. Nyt se käsittelee tasapainoisesti Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa ja kertoo kaunistelemattomasti Neuvostoliiton noususta ja tuhosta. Museon tarina alkaa joulukuusta 1905, jolloin Lenin ja Stalin kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Tampereen työväentalossa.

VUODEN_MUSEO_finalisti_2017

Uudistumista suunniteltiin yhteistyössä yleisön kanssa ja myös uudesta näyttelystä on saatu runsaasti palautetta. Museon yleisötutkimukseen osallistui viime vuonna 855 kävijää. Kun yleisöltä kysyttiin tehdystä uudistuksesta, peräti 96 prosenttia vastaajista piti sitä onnistuneena. Täysin eri mieltä oli vain kuusi vastaajaa. Tulos on erittäin hyvä, kun ottaa huomioon Lenin-museoon kohdistuneet ristiriitaiset toiveet ja poliittiseen historiaan liittyvät jännitteet. Yleisöä kannatti kuunnella. Kiitos kaikille tutkimukseen osallistuneille!

Vuoden museo -kilpailun muut finalistit ovat Helsingin kaupunginmuseo, Päivälehden museo ja Vantaan taidemuseo Artsi.
Voittaja julkistetaan Valtakunnallisilla museopäivillä toukokuussa ja valinnan tekee riippumattomista asiantuntijoista koostuva arviointiraati. Viime vuonna Vuoden museoksi valittiin Ålands sjöfartsmuseum.

Lisätiedot: Työväenmuseo Werstas, museonjohtaja Kalle Kallio, puh. 040 716 7520 tai kalle.kallio@tyovaenmuseo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>